U organizaciji Saveza košarke u kolicima Bosne i Hercegovine je od 31.07. do 04.08.2023.godine održan prvi edukativno-radni kamp za košarkaše u kolicima čiji je cilj bio da okupi igrače iz cijele Bosne i Hercegovine, kako bi unaprijedili svoja znanja i vještine u igri.
Kamp je održan u Sportsko-rekreativnom centru “Ajdinovići” a edukator i mentor kod demonstriranja vježbi i rješavanja određenih situacija na terenu je bio selektor Reprezentacije košarke u kolicima Bosne i Hercegovine, gosp. Behudin Bajgorić, što je dalo dodatnu motivaciju igračima koji su učestvovali na kampu da se pokažu u najboljem svjetlu.
Kamp je posjetio i Predsjednik Saveza košarke u kolicima Bosne i Hercegovine, gosp. Alaga Pašić, koji je istakao da je sretan što je kamp uspješno organizovan te da se nada kako će kroz kontinuirano organizovanje isti dobiti na masovnosti i značaju. Gosp. Pašić smatra da Savez organizacijom ovakvih događaja radi na promociji košarke u kolicima, te da će navedeno u budućnosti dati značajne rezultate kada je u pitanju uključivanje osoba sa invaliditetom u sportske aktivnosti.
Iskrenu zahvalnost dugujemo i Sportsko-rekreativnom centru “Ajdinovići” na čelu sa direktorom gosp. Džaninom Džakmićem, koji su obezbijedili sve potrebne uslove da organizacija ovog kampa bude savršena uz dosta kvalitetnog sadržaja. “Počašćen sam i ponosan što smo imali priliku ugostiti Savez košarke u kolicima Bosne i Hercegovine u našem Sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići. Njihov dolazak i boravak na kampu predstavlja veliki trenutak za naš centar. Naš tim se pobrinuo da im pružimo vrhunske uvjete, kako bi se mogli maksimalno fokusirati na treninge i pripreme za predstojeća takmičenja. Svojim prisustvom unijeli su posebnu energiju u Centar, a njihova predanost, trud i entuzijazam su inspiracija za sve nas. Nadam se da su naši gosti osjetili toplinu dobrodošlice i da su se osjećali kao kod kuće tokom boravka kod nas. Vjerujem da je ovo tek početak dugoročne saradnje. Želimo Savezu košarke u kolicima Bosne i Hercegovine svu sreću u nadolazećim takmičenjima i vjerujemo da će ostvariti zapažene rezultate. Sportsko-rekreativni centar Ajdinovići uvijek će otvoriti svoja vrata za vas i biti vaš pouzdan domaćin u budućnosti.” istakao je gosp. Džanin Džakmić, direktor SRC Ajdinovići.
Selektor Reprezentacije košarke u kolicima Bosne i Hercegovine, gosp. Bajgorić je zadovoljan organizacijom i pristupom koji su imali prisutni igrači na kampu. Naveo je da su svi igrači trenirali u skladu sa svojim mogućnostima, veoma disciplinovano i predano, te se osjetio značajan napredak na kraju kampa. Također, smatra da će ovo u budućnosti biti idealna prilika da se otkriju neki novi reprezentativci, jer se mogućnosti svakog igrača najbolje mogu vidjeti na ovaj način. Pohvalio je dolazak na kamp naša dva Reprezentativca, gosp. Elvira Purića i gosp. Nafiza Arnauta, koji su dali dodatni značaj samom kampu, te potakli ostale igrače na bolje i jače zalaganje na terenu.