O SAVEZU

 

Dana 26.06.1996. godine u Zenici je u (tadašnjem) hotelu „Metalurg“ u 12 sati održana osnivačka Skupština Asocijacije košarke u kolicima Bosne i Hercegovine.  Uz brojne goste, bili su prisutni osnivači 3 kluba i to iz Zenice(u kojoj je prvi klub u ovom paraolimpijskom sportu, formiran krajem 1995. godine-KIK Bosna), Sarajeva (3K Sarajevo) i Tuzle (KIK Veterani) te je formirana Asocijacija košarke u kolicima BiH (AKK BiH).

Tako je počelo organizovano bavljenje košarkom u kolicima u Bosni i Hercegovini kao odraz potrebe osoba sa invaliditetom za aktivnim uključivanjem u društvo kroz trenažno-takmičarski proces u sportu košarka u kolicima.

Od osnivanja Asocijacija košarke u kolicima BiH postaje zvanični član Međunarodne federacije košarke u kolicima IWBF Europe te upravlja i koordinira svim takmičenjima na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine prema Statutu i pravilima IWBF. (IWBF je osnovan 1973. godine kao Svjetska Asocijacija košarke u kolicima i  odijeljen je u četiri zone. Zone čine: Amerika, Evropa, Afrika , Azija i Okeanija. Članice IWBF su nacionalni savezi košarke u kolicima iz 90 zemalja).

 

Istina, i ranije (prije rata) se igrala košarka u kolicima na prostorima Bosne i Hercegovine, ali neorganizovano, sporadično, tek u formi rekreacije invalidnih osoba i uglavnom bez jasnih pravila igre; najčešće u oraganizaciji SSRI BiH. Formiranjem Asocijacije bavljenje ovim sportom postalo je sistemsko i kontinuirano kroz takmičarke cjeline : Prvenstvo i KUP BiH. Te izlasci na međunarodnu scenu kroz natjecanej klubova u euro ligama te nacionalne selekcije na evropskim prvenstvima.

 

Ulogu „emisara“ u širenju ovog sporta preuzeo je klub iz Zenice (KIK Bosna). Oni su, u početku, putovali od grada do grada i igrali demonstracione utakmice. Tako je nakon jedne posjete Bihaću nastao prvo klub u Cazinu, a zatim i u Bihaću. Tuzlanski košarkaši inicirali su nastajanje kluba u Gradačcu, a krajiški klubovi kluba u Sanskom Mostu.  Klub iz Sarajeva pomogao je i nastanku prvog ženskog košarkaškog  kluba u Sarajevu. Tako je od prvobitna 3 u Prvenstvu i u KUP-u sada igralo 8  klubova. 

 

Klubovi su nastajali a sedam godina poslije osnivačke Skupštine u Asocijaciju  se počinu uključivati i klubovi iz Republike Srpske. Nakon KIK „Vrbas“ Banja Luka, priključuje se klub iz Gradiške, a zatim i klub iz Bijeljine. Razvojem ovih klubova u narednim godinama podiže se nivo igre i uvećava sistem takmičenja u košarci u kolicima u BiH. Gabariti prvobitne Asocijacije košarke u kolicima bivaju nadrasli, pa se vrši i reorganizacija i preregistracija Asocijacije, te tako nastaje Savez košarke u kolicima Bosne i Hercegovine 2014.godine koje više ne čine klubovi, nego Savezi : Savez košarke u kolicima Federacije BiH i Savez košarke u kolicima Republike Srpske i ovo je današnja realnost.Tako se u arhivi današnjeg Saveza može pronaći 11 klubova koji su učestvovali u takmičenjima, a koji dolaze iz ova 2 Saveza. 

OSNIVANJE ASOCIJACIJE

Od osnivanja Asocijacije kao zvanični član Međunarodne Asocijacije košarke u kolicima IWBF.
IWBF Europe upravlja i koordinira svim takmičenjima na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine prema
statutu i pravilima IWBF. (IWBF je osnovan 1973. godine kao Svjetska Asocijacija košarke u
kolicima i podijeljen je u četiri zone. Zone čine: Amerika, Evropa, Afrika , Azija i Okeanija. Članice IWBF su nacionalni savezi košarke u kolicima iz 90 zemalja).

Asocijacija je 1996. godine pokrenula Ligu Bosne i Hercegovine za košarkaše i košarkašice u kolicima u kojoj učestvuje devet ili deset klubova, u zavisnosti od sezone. Klubovi koji nastupaju u takmičenju su sljedeći:
– KIK “Bosna“ Zenica,
– KKK “3K“ Sarajevo,
– KIK “Una Sana“ Bihać,
– KIK “Zmaj“ Gradačac,
– KIK “Sana” – Sanski Most,
– KKI “Vrbas“ Banja Luka,
– KIK “Bijeljina“, Bjeljina
i – ŽKIK “Bambi“ Sarajevo, koji je ženski klub.

Prethodno su u takmičenju učestvovali i klubovi iz Tuzle,Cazina i Gradiške.

ORGANIZACIJEA LIGE

Već  1997.godine priključuju se i klubovi iz Cazina (KIK “Cazin”), Bihaća (KIK “Una-Sana”) a nešto kasnije i Gradačca (KIK “Zmaj”) ,Sanskog Mosta (KIK “Sana”) te 2002.godine Bjeljine (KIK “Bjeljina”), Banja luke (KIK “Vrbas), Gradiške (KIK “Gradiška”) i kao i ženski košarkaški klub “Bambi” Sarajevo. Od 2014. godine formira se novo pravno lice kojeg čine Savez košarke u kolicima RS-a i Savez košarke u kolicima F BiH i djeluje kao jedinstven Savez na nivou Bosne i Hercegovine – Savez košarke u kolicima Bosne i Hercegovine (SKK BiH).

Liga je organizovana u dva dijela sezone. Proljetnom i jesenjem dijelu, a ukupno se igra  i po 17 takmičarskih kola,nakon kojih najbolje plasirana ekipa osvaja titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

Također, pored nacionalne lige, svake godine se odigrava i Kup BiH nakon odigravanja KUP-a Republike Srbske i KUP-a Feredacije BiH.

Savezom upravlja Upravni odbor koji čine predstavnici klubova koji biraju Predsjednika, dok takmičenjem rukovodi komesar takmičenja kojeg imenuje Upravni odbor, Savez također koordinira i pomaže rad sudija sa IWBF licencom, kao i rad nacionalnih klasifikatora zaduženih za ocjenjivanje igrača. 

Kao punopravni član, Savez KuK BiH učestvuje u radu IWBF Europe.